50. Willem (Wim) Stakenburg 1946 - 1980

uit de nieuwsbladen

Taxichauffeur uit Rotterdam vermoord

ROTTERDAM — De 33-jarige taxichauffeur W. Stakenburg is in de vroege zondagmorgen door messteken om het leven gebracht. De man werd in de Adriaan de Jongstraat in Rotterdam dood in zijn auto aangetroffen. Hij had messteken in de hals.
De Rotterdamse politie houdt er rekening mee dat twee mannen de moord hebben gepleegd. Commissaris Blaauw van de recherche liet weten dat er twee met bloed bevlekte messen zijn gevonden: één in de taxi, waarin Stakenburg dood werd gevonden, en één in de omgeving van de plaats van het misdrijf. Het lichaam van de taxichauffeur was met messteken overdekt. Sectie, uitgevoerd door dr. Zeldenrust, wees uit dat Stakenburg aan bloedverlies en luchtembolie is overleden. Buurtbewoners hebben rond twee uur zondagmorgen twee mannen in een witte personenauto vanaf de Wijngaardenlaan (dichtbij de plaats waar de taxi werd gevonden) zien wegrijden. De auto, waarvan de achterruit kapot was, verdween via rijksweg 16 richting Dordrecht. Op een kruispunt in de Wijngaardenlaan kwam de auto bijna in botsing met een andere auto. Volgens buurtbewoners zou de witte auto drie dagen in de buurt van de Wijngaardenlaan hebben gestaan.
Kwart voor twee
De taxi-telefooncentrale kreeg omstreeks kwart voor twee zondagmorgen een telefoontje van iemand die zich meldde met „Handers". De man wilde een taxi op het adres Noorderkerkerdijk 10. Daar wonen twee bejaarden, die om elf uur al in bed lagen. Stakenburg, die op zijn standplaats aan de Huniadijk stond, ging op weg. Een half uur later vond een voorbijganger hem dood in zijn auto, in de Adriaan de Jongstraat. Dat is vierhonderd meter van de Noorderkerkerdijk. Stakenburg heeft geen kans gezien de alarmknop in zijn taxi in te drukken.
Beloning in zaak van vermoorde chauffeur
ROTTERDAM — De hoofdofficier van Justitie in Rotterdam heeft woensdag 10.000 gulden beloning voor inlichtingen die kunnen leiden tot de arrestatie van de moordenaars van de 33-jarige Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg.
De recherche zoekt intussen nog steeds naar de witte Volkswagen die de vermoedelijke moordenaars zaterdagnacht hebben gebruikt om weg te komen. De politie heeft foto”s verspreid van het model VW 1600 of 411. dat in dit geval gebruikt is. Van de moordwapens zijn ook foto”s vrijgegeven: het gaat om een jachtmes van 30 centimeter en een slagersmes van bijna 25 centimeter lengte. In de officiële oproep aan het publiek mikt de politie op iemand die de dolk en het zogenaamde uitbeenmes herkent. Het onderzoek maakt ondertussen gestage vooruitgang, al zegt de politie dat niet met zoveel woorden. De recherche is er vrij zeker van dat de twee mannen die Stakenburg hebben doodgestoken, ongeveer een half uur voor de moord hebben staan telefoneren in een cel op de Van Wijngaardenlaan in Rotterdam-Zuid. Het drama heeft zich daar niet ver vandaan afgespeeld en de kans bestaat, dat vanuit de cel gebeid is om een taxi.
Getuigen
Ook in dit geval zoekt de politie getuigen. Volgens een woordvoerder moet een echtpaar de cel gepasseerd zijn, toen de vermoedelijke moordenaars aan het bellen waren. De recherche zoekt contact met de man en de vrouw.
Tip voor recherche Rotterdam                                                                                          
ROTTERDAM — De Rotterdamse recherche heeft een mogelijk spoor in handen van de Witte Volkswagen 1600, die de moordenaars van de 33-jarige Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg vorige week hebben gebruikt als vluchtwagen. Volgens een politiewoordvoerder is er een wagen gesignaleerd in Dordrecht, die aan alle eisen voldoet. Maar de auto is weer verdwenen. De recherche heeft een getuige, die de witte auto heeft zien staan aan de linkerkant van de Generaal Spoorlaan in Dordrecht. De wagen was aan de rechterkant beschadigd: de rechterzijruit was volgens de verklaring dichtgeplakt met plastic.
De moordenaars van Stakenburg zijn er zaterdagnacht waarschijnlijk vandoor gegaan in een identieke wagen, waarvan ze de  rechterzijruit kapot hadden geslagen.
De recherche heeft tot nu toe niet meer dan de getuigenverklaring van degene die de wagen in Dordrecht heeft zien staan. De politie hoopt nu op meer tips van mensen die de witte volkswagen in Dordrecht of omgeving hebben gesignaleerd.
Vijftien jaar voor moord op chauffeur
ROTTERDAM — Tegen de 21-jarige Engelse beroepsmilitair Guy Barington D., die in januari dit jaar samen met een Duitse vriendin de Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg (33) op beestachtige wijze vermoordde, is woensdag een gevangenisstraf van 15 jaar geëist.
Officier van justitie mr. P. J. Würzer, die opzet bewezen achtte, vond een zware straf noodzakelijk. „De alle scherpste veroordeling is hier op zijn plaats, ook tegen de achtergrond van de kwetsbaarheid van de taxichauffeurs. D. en zijn vriendin hebben bewust een taxichauffeur als doelwit uitgekozen, omdat die alleen is en omdat je die met een opdracht naar een bepaalde afgelegen plaats kunt laten rijden. Als je de functie van het taxiwezen in Rotterdam bekijkt, verzwaart dat het delict".
Abattoir
Tijdens de rechtszitting gaf de in Duitsland gelegerde Guy, toe dat het de bedoeling was de taxichauffeur te beroven; In januari dit jaar deserteerde hij uit het Britse leger en vertrok met zijn 19-jarige vriendin Heicke naar Nederland, nadat zijn huwelijk met een Duitse vrouw was stukgelopen en hij het in het leger niet meer zag zitten. Hij werkte onder meer in Hengelo in een abattoir, waar hij dagelijks 1000 varkens met een mes de kop af moest snijden. Met de VW 1600 van prostituee Heicke gingen ze op 20 janauri naar Rotterdam. „Ik had een beetje geld nodig", zo verklaarde Guy het idee van de roofoverval.
Vluchtroute
''s Middags kochten ze een plattegrond van Rotterdam en zochten een geschikte plek uit. Guy had uit Hengelo een uitbeenmes meegenomen, terwijl zijn vriendin eerder in Amsterdam een legermes had gekocht. Vroeg in de avond werd de uitgekozen plaats, nabij de snelweg naar Breda nog eens bekeken en de vluchtroute vastgesteld. Later toog het tweetal opnieuw naar de plek, waar Heicke in een telefooncel een taxicentrale belde en een nabijgelegen adres opgaf. De VW had men iets verder op slot weggezet.
In de taxi was Heicke volgens plan naast de chauffeur gaan zitten, terwijl Guy achterin was gestapt. Guy had het mes met de scherpte naar binnen in zijn hand. Heicke droeg een tasje met het andere mes. Later bleek daarin ook een hamer te zitten. Volgens Guy had hij bij het instappen willen afzien van zijn plan. Op de vraag van rechtbankpresident mr. P. W. M. Broekhoven waarom hij dan toch door was gegaan, wist hij geen antwoord.
Toen Heicke de taxi had laten stoppen en zogenaamd in haar tasje een adres opzocht, had Guy de chauffeur van achteren gegrepen, hem het mes op de keel gezet en even later op vreselijke wijze vermoord. Over zijn gehele lijf werden later steken gevonden. Guy: „Ik kreeg plotseling een hallucinatie toen ik in de ogen van die chauffeur keek. Hij deed me denken aan de man die er met mijn vrouw vandoor is gegaan".
De inmiddels in Duitsland terechtgestane Heicke heeft echter verklaarde dat Guy wel degelijk de bedoeling had de chauffeur om het leven te brengen. Ook de officier van justitie was hiervan overtuigd. ,,Het meenemen van de messen, het kopen van de kaart en het kiezen van de vluchtroute, dat alles duidt erop dat wel degelijk sprake was van voorbedachten rade", aldus mr. Würzer, die ook het psychiatrisch rapport aanhaalde, waarin wordt geconcludeerd dat Guy vrijwel geheel toerekeningsvatbaar en verantwoordelijk is voor zijn daad. De officier vond — net als de dokter — dat het gebruik van marihuana nauwelijks van invloed kon zijn geweest.
Volgens Guy heeft ook Heicke aan het lichaam van de taxichauffeur steken toegebracht, iets wat zij zelf ontkent. Na de moord heeft zij nog wel naar geld gezocht, maar in paniek geraakt, zijn beiden naar de auto gevlucht. Daar gekomen werd met de hamer een ruitje ingeslagen, omdat Heicke de sleutels had verloren. Ook een van de messen werd in de nabijheid van de plaats van de moord teruggevonden. Het tweetal vluchtte met de auto via België en Frankrijk naar Spanje, maar spoedig daarna ging men weer terug naar Duitsland, waar Heicke zich op 29 februari bij de politie meldde. Drie dagen later werd D. gearresteerd.
Razend
D.. toonde ook nu nog maar erg weinig berouw over zijn daad. „Het spijt me en ik vind het afgrijselijk wat ik deed, maar ik ben geen crimineel". Uit het psychiatrisch rapport kwam hij naar voren als iemand die naast een zekere geraaktheid ook een hoeveelheid hardheid demonstreert. Hij verliest snel zijn zelfbeheersing. Ook tijdens het voorarrest heeft hij zich enige malen kwaad gemaakt tegenover medegevangenen, waarbij hij razend werd.
Zijn advocaat mr. A. Velu achtte het niet bewezen dat de moord met opzet is gepleegd. Volgens hem probeert Guys vriendin hem nu alle schuld in de schoenen te schuiven. Hij vroeg een flinke vermindering van de geëiste straf. De uitspraak is dinsdag 23 september.

Voormalig politiechef Jan Blauw schreef het boek met de titel “Laatste rit van een taxichauffeur” met o.a. het verhaal over deze moord.